Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, kruche ciasteczka, ozdobione kolorowymi landrynkowymi witrażami.
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 257
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 257
Składniki
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką, na grubość około 3- 4 mm i wykrawać większą foremką dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku wykroić mniejszą foremką otwór. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku najpierw przez ok. 7 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wysunąć blachę z piekarnika i w otwory włożyć pokruszone cukierki. Blachę wsunąć z powrotem do piekarnika i piec dalej ok. 5 minut, aż landrynki się roztopią. Ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia, aby roztopiony cukierek stwardniał.