Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche ciasto z gruszkami"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 59
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 59
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Składniki
Na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Na środku utwórz dołek i wlej do niego rozbite jajka. Następnie dodaj pokrojone na kawałki miękkie masło. Ze wszystkich składników zagnieć sztywne ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki.
Przygotuj krem makowy. Wymieszaj w rondelku mleko, mak, cukier oraz 2 łyżki masła. Gotuj przez chwilę, a kiedy masa ostygnie, zagęść ją tartym piernikiem. Obierz gruszki, pokrój je w plastry i pokrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj je na placek wielkości blachy i rozłóż w niej. Na warstwie ciasta rozsmaruj krem makowy i poukładaj na nim plastry gruszek. Posmaruj miodem wymieszanym z łyżką roztopionego masła. Wstaw placek do piekarnika i piecz ok. 30 minut w temperaturze 175 °C.
Czas przygotowania: 60 min. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: 395 kcalŹródło: Na żywo