Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche faworki z ciasta piwnego"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6591
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 149
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 324
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6591
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 149
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 324
Składniki
50 min • Porcja 460 kcal • Koszt sztuki ok. 20 gr • Przepis na ok. 40 sztuk
Żółtka wkładam do szklanki i sprawdzam, jaką mają objętość. Przekładam je do miski, a do szklanki wlewam piwo, tyle, ile zajmowały żółtka.
Na stolnicę wysypuję trochę mąki i dodaję do niej żółtka oraz piwo. Zagniatam ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ważne, by nie dodać jej za dużo, bo faworki będą twarde. Ciasto ma być miękkie, elastyczne (można je trochę rozrzedzić piwem). Wałkuję je i tnę na paski. Nacinam je w środku, przekładam jeden lub dwa końce przez nacięcie.
Faworki smażę na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączam, oprószam cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie