Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka idealne na Święta Bożego Narodzenia - orzechowo, z dodatkiem cynamonu.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Orzechy włoskie posiekać. Masło utrzeć z cukrem. Wbić 1 jajko, po zmiksowaniu wbić drugie jajko i też zmiksować. Mąkę przesiać. Dodać 2 szczypty soli, łyżeczkę cynamonu i wsypać do utartego masła. Dodać też orzechy. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, umieścić w woreczku foliowym i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Foremką wycinać ciasteczka. Ułożyć je blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozmieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować ciasteczka. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec ok. 15 minut.