Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często przed Świętami szukamy sprawdzonych przepisów na ciasteczka, które nas nie zawiodą, gdy na ostatnią chwilę, tuż przed pierwszą gwiazdką odpalimy nasz piekarnik. Otóż mam dla Was wspaniałe ciasteczka, które pięknie trzymają swój kształt oraz są wyjątkowo kruche i smaczne. Można je przełożyć - jak ja - kremem lub udekorować lukrem czy polewą.
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4971
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1384
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 145
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 53
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4971
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1384
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 145
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 53
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Składniki
Wszystkie składniki na ciasteczka (poza lemon curd lub dżemem) zagniatamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Układamy z niego kulę, obwijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek. Wykrojone ciasteczka układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy kolejno przez 8-10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka zostawiamy do wystudzenia. Można je już lukrować i dekorować lub przełożyć lemon curdem lub innym kremem czy dżemem i obsypać cukrem pudrem. Smacznego! :-)
Przepis na lemon curd: https://smaker.pl/przepis-lemon-curd-krem-cytrynowy,155876,ugotujiprzetestuj.html