Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruchy kołaczyk ze śliwkami"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Składniki
Mąki wymieszaj i przesiej. Wsyp sól. Mocno schłodzone masło posiekaj. Dodaj mąki, cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny i maślankę. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę.
Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój w ósemki. Piekarnik nagrzej do 190oC. Na blacie rozłóż kawałek pergaminu wielkości blaszki. Rozwałkuj na nim ciasto na kształt koła, ewentualnie podsypując je odrobiną mąki. Na środku placka połóż kawałki śliwki. Krawędź ciasta (o szerokości ok. 4 cm) zawiń dookoła nad owocami, lekko dociśnij.
Placek posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Przełóż ostrożnie na blaszkę i piecz 45-50 minut.Źródło: Naj