Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruchy koszyczek"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1899
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1899
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
na ciasto wymieszaj i dokładnie zagnieć. Uformuj kulę, po czym włóż ją na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj i wytnij paseczki o szerokości 1 cm.
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie zmiel. Pieczarki zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę i razem podsmaż na oliwie.
Połącz ziemniaki z ciepłymi warzy- wami, dopraw ziołami i wymieszaj z mąką oraz jajkiem. Uformuj z masy dno koszyczka i opleć paseczkami ciasta.
Z pozostałych pasków upleć warkocz i wygnij go w kształcie uchwytu.
Przygotowane elementy wstaw na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Ostudzone zepnij wykałaczkami.
Pomidorki oraz rzodkiewki natnij ozdobnie, wymieszaj z sałatą, zalej doprawioną oliwą i włóż do koszyczka.
90 min
Stopień trudności: trudne
Kalorie: 290
<strong>Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic</strong>Źródło: Super TV