Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruchy torcik dyniowy z nutą korzenną"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7075
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 159
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 343
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7075
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 159
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 343
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł
Ciasto: Mąkę i sól przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i masło, wszystko razem siekamy, po czym dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawinięte w folię, na godzinę, półtorej wkładamy do lodówki.
Nadzienie: Miąższ dyni wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości, a następnie miksujemy na puszystą masę z jajkami, cukrem, solą, cynamonem, imbirem i goździkami. Pod koniec miksowania stopniowo, po łyżce, dodajemy mleko skondensowane.
3/4 ciasta wałkujemy i wylepiamy nim spód i boki natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę ciasta zostawiamy do dekoracji.
Dyniowe nadzienie wykładamy do tortownicy, zdobimy kratką z odłożonego ciasta i na 45-50 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC.
Wartość odżywcza jednej porcji 134 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 34 gŹródło: Rewia