Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kwiatowe tarteletki"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 38
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 35
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 38
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 35
Składniki
<strong>Deser podajesz z prawdziwymi kwiatami? Uprzedź jedzącego – jeśli je kwiaty po raz pierwszy, może spróbować tylko odrobinę!</strong>
Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój wraz ze skórką na cienkie i długie plasterki. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i stopionym masłem.
W szerokim rondlu zagotuj szklankę wody z sokiem z cytryny. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż na minutę plasterki jabłek, zaraz je wyjmij łyżką cedzakową i ułóż tak, aby osączyć je z wody (np. na szerokim sicie lub na talerzu wyłożonym pergaminem). Pozostaw do ostygnięcia.
Rozmrożone ciasto francuskie pokrój na pasy. Potrzebujesz tyle pasków ciasta, ile różanych koszyczków zamierzasz przygotować.
Paski ciasta francuskiego posmaruj masą cukrowo-cynamonową. Nieposmarowane zostaw końce, aby je potem łatwiej zlepiać.
Na cieście układaj ostudzone plasterki jabłek (czerwona skórka powinna wystawać ponad pasek ciasta) i zwijaj w luźny rulonik.
Zlep brzegi ciasta ze sobą. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
Tarteletki piecz 15-20 minut w temperaturze 180° C, aż ciasto się zrumieni. Koszyczki udekoruj borówkami lub konfiturą i posyp cukrem pudrem.
<strong>: 120 minut Porcja: 195 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie