Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kwiatowy tort sernikowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9553
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 235
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 521
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9553
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 235
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 521
Składniki
Obie mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce, dosypując cukier.
Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170°C. Gdy wystygnie przekrój wzdłuż na 2 blaty.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski włóż twaróg oraz jogurt, dodaj cukier oraz sok z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną żelatynę, zmiksuj, by dokładnie się połączyły i nie było grudek.
Pierwszy blat ciasta włóż do czystej tortownicy, wyłóż masę serowo-jogurtową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.
Do przesianego cukru pudru dodaj sok z cytryny, wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Do połowy lukru dodaj barwnik spożywczy (możesz go zastąpić odrobiną kurkumy). Marcepan rozwałkuj na wymiar tortownicy (pamiętaj, by wcześniej wałek i blat posypać cukrem pudrem, aby się nie przyklejał). Rozłóż na biszkopcie.
Wierzch udekoruj lukrem, tworząc kwiat. Boki tortu – po wyjęciu go z tortownicy – udekoruj marcepanowymi listkami.
80 minut. Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie