Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łaciata rolada"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 32
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 248
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1689
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 121
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 32
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 248
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1689
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 121
Składniki
Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Do 1 ciasta dodaj kakao, wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciemnego ciasta łyżką zrób kilka kleksów. Piecz 4 min w temp. 170°C.
Jasne ciasto rozsmaruj w wolnych przestrzeniach pomiędzy ciemnym. Piecz ok. 10 min. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
Budyń wymieszaj z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony budyń. Gotuj aż zgęstnieje. Do zmiksowanej margaryny dodawaj po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
Ciasto posmaruj kremem i zwiń. Wstaw do lodówki. Dżem podgrzej a następnie przetrzyj przez sitko. Posmaruj nim wierzch ciasta.
50 minut. Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie