Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, pulchna szarlotka doskonale sprawdzi się jako przekąska, śniadanie czy deser. Ciasto to mieszanka ciasta biszkoptowego z piaskowym, dlatego jest mięciutkie i delikatne. Warstwa jabłek powinna być delikatnie kwaskowa.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 610
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 155
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 166
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 124
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 610
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 155
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 166
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 124
Składniki
Tortownica 24 cm, spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Masa jabłkowa. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Przełożyć do szerokiego saganka i dusić z sokiem cytrynowym do zmięknięcia jabłek. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dodać łyżkę cukru. Ciasto. Obie mąki przesiać z proszkiem. Całe jajka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obloty miksera i powoli strużką wlewać olej. Potem mieszając łyżką wsypać w 2-3 partiach mąkę. Delikatnie wymieszać i ok. 2/3 ciasta wylać do tortownicy. Piec w 170 C ok. 20 minut ( do lekkiego przyrumienienia ). Wyjąć ciasto, po 3-4 minutach nałożyć masę z jabłek, wyrównać i wylać resztę ciasta. Piec w 175 C ok. 40 minut.