Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Letni jogurtowiec"
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 68
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 68
Składniki
Ciasteczka włóż do woreczka foliowego, zawiąż i rozdrobnij tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuść w garnku. Połącz z pokruszonymi ciastkami. Spód formy przykryj pergaminem. Masę z ciasteczek włóż do formy, wyrównaj powierzchnię. Odstaw na 30 min do lodówki.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Owoce oczyść. Część odłóż do dekoracji. Jogurt zmiksuj razem z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Żelatynę rozprowadź w 2-3 łyżkach kremu jogurtowego. Połącz z resztą kremu, odstaw do lekkiego stężenia.
Gdy krem zacznie tężeć, wmieszaj do niego przygotowane owoce leśne oraz bitą śmietanę. Wyłóż masę na schłodzony spód z ciasteczek. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem na stół jogurtowiec udekoruj odłożonymi owocami.
czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety