Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lodowy przekładaniec z ricottą i brzoskwiniami"
Polecam.
Odsłon: 147
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 490
Polecam.
Odsłon: 147
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 490
Składniki
Podziel płaty ciasta na 4-5 równych prostokątów. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C i każdy upiecz osobno (żeby się nie wybrzuszyły, posyp fasolą).
W misce utrzyj jajka z cukrem nad gotującą się wodą. Gdy piana zgęstnieje i stanie się jasna, odstaw na bok.
W drugiej misce zmiksuj ricottę, dodaj sok z cytryny, miód. Ponownie zmiksuj. Połącz delikatnie z ubitymi jajkami. Wstaw na godzinę do zamrażarki. Po godzinie wyjmij i ponownie całość zmiksuj – tę czynność powtórz 3 razy w odstępach ok. 30 minut. Dzięki temu lody będą puszyste i lekkie.
Wyjmij lody i odstaw na 10 minut, by zmiękły. Rozłóż płat ciasta i wyłóż pierwszą warstwę lodów. Przykryj kolejnym płatem, posmaruj lodami – powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich płatów ciasta.
Na samym wierzchu rozsmaruj ubitą kremówkę, ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie i oprósz cukrem pudrem. Od razu podawaj.Źródło: Olivia