Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lodowy torcik malinowo-śmietankowy"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 2,40 zł
Połowę ciasteczek amaretti i biszkopty przekładamy do foliowej torebki i rozgniatamy wałkiem. Masło roztapiamy, studzimy i łączymy z pokruszonymi ciastkami. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki.
Ubijamy jajka, żółtka i cukier, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Dodajemy serek mascarpone, likier i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy i stopniowo łączymy z masą jajeczno-serową. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Maliny przecieramy przez sitko. 35 g ciasteczek amaretti kruszymy. Krem przekładamy do 3 misek. Do jednej dodajemy mus malinowy, do drugiej pokruszone ciastka, mieszamy. Trzecią część, bez dodatków, zamrażamy.
Malinową i ciasteczkową masę przekładamy do tortownicy. Z zamrożonego kremu formujemy kulki i układamy na wierzchu. Dekorujemy pozostałymi amaretti i malinami. Torcik zamrażamy 2–3 godziny.Źródło: Rewia