Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lodowy wieniec z jagodami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Czekoladowy spód tortowy połóż na formie z szerokim kominkiem. Wytnij otwór o średnicy komina. Wycięte ciasto drobniutko pokrusz.
Jagody przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz i dokładnie osusz. Czekoladę drobniutko posiekaj albo grubo zetrzyj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oraz 1 szklankę śmietany ubij osobno na sztywno.
Masę żółtkową połącz z pianą z białek oraz z bitą śmietaną. Dodaj czekoladę, jagody oraz pokruszone ciasto. Dobrze wymieszaj. Przełóż do foremki. Przykryj czekoladowym spodem. Wstaw do zamrażalnika na noc.
Ciasto przełóż na paterę ok. 30 minut przed podaniem. Wstaw je do lodówki, by lekko rozmarzło. Wyjmij, oblej pozostałą śmietaną, posyp jagodami i grubymi wiórkami czekolady.Źródło: Naj