Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne lody z czerwonej porzeczki ,smak lodów lekko kwaśny, a dodatek słodkiej ubitej śmietany wzbogaci smak lodów.
pojemnik, widelec, miseczki, mikser, garnek, tłuczek, sitko,
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 21
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 20
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 21
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 20
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Składniki
Lody z czerwonej porzeczki; Oczyszczone owoce wkładamy do garnka ugniatamy tłuczkiem aby je rozgnieść, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Gotujemy aż porzeczki nabiorą jasnego różowego koloru, a sok stanie sie gęściejszy (od czasu do czasu przemieszać). Gdy owoce będą już gotowe wtedy przecisnąć całość przez gęste sitko. Sok zostawiamy a skórki i pestki wyrzucamy. Następnie do jednej miseczki wkładamy żółtka z dwóch jajek + 1 łyżka przegotowanej wody, miksujemy na puszystą białą masę. W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru około 50 g. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej masy białkowej dodajemy stopniowo masę żółtkową , mieszamy delikatnie trzepaczką, następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, a na samym końcu ostudzony sok z czerwonej porzeczki. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do pojemnika , zamykamy i wkładamy do zamrożenia.( przynajmniej na 4 -5 godzin.) Lody udekorowane czerwoną porzeczką, biszkoptami oraz kandyzowanymi różami. Róże kandyzowane - sposób wykonania; Ubić piane z białka z dodatkiem cukru pudru ( piane ubić widelcem nie na sztywno). W takiej pianie maczamy róże lub same płatki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni i suszymy około 1 godziny.
Lody gotowe do podania.