Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane ciasteczka"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 186
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 198
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 186
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 198
Składniki
10 dni wcześniej. Sztuka: 70 kcal; Cena sztuki: 0,30 zł.
Mąkę wymieszaj z sodą i kakao, przesiej na stolnicę. Dosyp mielone przyprawy korzenne (ew. gotową przyprawę do piernika). Wbij jajko. Dołóż miękkie masło, cukier puder oraz miód. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na porcje. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Placki podczas wałkowania lekko podsypuj mąką, by się nie kleiły.
Z każdego placka powycinaj ciasteczka. Możesz to robić foremkami w różnych kształtach, np. serduszek, ludzików, gwiazdek, albo szklaneczką. Pierniczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 12–15 minut. Uważaj, żeby nie piec za długo, bo pierniczki będą miały gorzkawy smak.
Pierniczki wystudź. Przechowuj je w szczelnie zamykanej metalowej puszce lub w szklanym pojemniku, aż staną się miękkie (co najmniej 10 dni). Po tym czasie lukier stop według przepisu. Wyciskając cienkie paseczki lukru, zrób dekoracyjne wzorki na pierniczkach.Źródło: Naj