Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące pierniki z lukrem cytrynowym i kolorową posypką. Te pierniki lepiej zrobić kilka dni przed świętami bo dopiero po kilku dniach robią się miękkie.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 54
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 984
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 142
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 54
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 984
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 142
Składniki
Do rondelka wkładamy margarynę, płynny miód i przyprawę do pierników, stawiamy na małym ogniu i często mieszając rozpuszczamy. Gdy składniki się połączą rondelek zestawiamy z ognia i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, 1 szklankę cukru pudru, sodę i wszystko razem mieszamy. Dodajemy wystudzoną margarynę z miodem, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto możemy odłożyć do lodówki na 24 godz. lub od razu rozwałkować i wycinać pierniczki. Wykrojone pierniki układamy na natłuszczonej blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy ok. 15 min. Pierniki odkładamy na 4-5 dni bo dopiero po takim czasie miękną. Białko miksujemy dodając cukier puder /1 szklanka/ na koniec miksowania dodajemy sok z cytryny. Gdyby lukier był zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypką.