Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2773
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 73
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 256
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2773
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 73
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 256
Składniki
Przygotowanie maku: Mak zalać wodą i gotować przez godzinę na małym ogniu. Odsączyć i zmielić na gęstym sicie trzy razy. Następnie utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, posiekaną skórką z pomarańcza i cytryny. Po czym wymieszać z bakaliami i ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowanie ciasta: Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem. Resztę mleka zgotować i zaparzyć 1/5 mąki. Dodać podrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka ubite z cukrem oraz szczyptę soli. Dobrze wyrobić ciasto, gdy będzie gładkie, wlać letnie stopione masło. Dalej wyrabiać, wsypać cukier waniliowy i dodać skórkę z cytryny, jeszcze raz dokładnie wyrobić i odstawić do podrośnięcia. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować dwa prostokąty, posmarować masą makową, zwinąć i pozostawić na 15 minut. Piec w temperaturze e200 stopni przez około 45-50 minut