Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowiec jak u mamy"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 73
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do mąki dodaj roztopione masło, cukier, jajka, żółtka, aromat i drożdże. Wyrób ciasto, odstaw.
Mak mocz godzinę, potem gotuj pół godziny. Odcedź, wystudź, zmiel kilka razy. Dodaj roztarte drożdże i resztę składników. Wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Każde rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż połowę masy, zostawiając wolne 2 cm od brzegów, zwiń ciasto.
Formy wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Zrób lukier, udekoruj.
CZAS: 2,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień