Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowiec z czekoladą"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 71
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 71
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodaj 10 dag mąki, wymieszaj. Rozczyn przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj utarte z połową szklanki cukru żółtko, jedno jajko, resztę mąki oraz 10 dag rozpuszczonego masła. Wyrób ciasto, ponownie odstaw w ciepłe miejsce.
Mak przelej wrzątkiem, odcedź, a następnie trzykrotnie zmiel. Dodaj resztę rozpuszczonego masła, pozostały cukier, miód oraz bakalie (część orzechów odłóż). smaż, mieszając 10 min. Przestudź, połącz z pianą z białek.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj masę, zwiń w rulon. Włóż do podłużnej formy, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w 200 st. Ozdób czekoladą, lukrem oraz posiekanymi orzechami.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 370 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety