Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowiec z gruszkami"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj posiekany na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Do rondelka wsyp mak i zalej mlekiem. Podgrzej, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 min, aż mak wchłonie cały płyn. Wystudź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Białka ubij na sztywną pianę. Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier oraz miód, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj mak. Na koniec dodaj ubite białka oraz kilka kropli aromatu, delikatnie wymieszaj.
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep schłodzonym ciastem. Wlej masę makową, na wierzchu rozłóż kawałki gruszek. Posyp płatkami lub słupkami migdałowymi. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C.
100 minut. Porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie