Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z jabłkami Siostry Anastazji bazuje na tradycyjnym przepisie. W tej wersji dodano jabłka i cynamon, aby był jeszcze bardziej aromatyczny i przypadł całej rodzinie do gustu.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21469
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21469
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Składniki
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Mak zalej wrzącą wodą. Zostaw na około 20 minut, a następnie odcedź i wystudź. Zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Utrzyj go z cukrem, a po kilku minutach zacznij dodawać po 1 żółtku. Wsyp cynamon do smaku, rozdrobnione jabłka oraz startą skórkę z cytryny. Wlej odrobinę ekstraktu z wanilii.
Pozostałe białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Delikatnie wmieszaj je w masę, dokładnie łącząc składniki ręcznie łyżką.
Ciasto przełóż do natłuszczonej formy oprószonej bułką tartą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Źródło: siostra-anastazja.pl