Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój makowiec polany jest białą czekoladą i posypany całymi orzechami laskowymi.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 82
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 82
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 194
Składniki
Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku z cukrem i zostawiłem żeby zaczęły pracować. Masło roztopiłem, mak z rodzynkami zalałem gorącą wodą. Jeżeli drożdże są suszone nie trzeba robić zaczynu.
Gdy masło przestygło, a zaczyn z drożdży był gotów, wymieszałem wszystkie składniki ciasta i zostawiłem pod przykryciem na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Z białek ubiłem pianę i dodałem do ostudzonego maku. Wrzuciłem posiekane orzechy, cynamon , łyżkę miodu i cukier. Jeżeli w maku jest za dużo wody, należy go najpierw odsączyć!
Ciasto rozwałkowałem na placek. Następnie rozsmarowałem na nim nadzienie zostawiając z brzegu 3 cm wolnego miejsca do zaklejenia całości. Ciasto z farszem zwinąłem w rulon, ponownie zostawiłem na kilka minut. Piekłem około 30 minut w 180 stopniach.