Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników.
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 207
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 153
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 207
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 153
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
Składniki
Ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru. Resztę cukru roztrzepać z jajkami. W garnuszku lekko podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować. Lekko przestudzone mleko dodać do pozostałych składników w misce, włożyć roztrzepane jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja mieszałam i wybijałam ciasto łyżką Odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masa makowa. Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić. Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy lub rumowy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy w spory okrąg. Pierwszy okrąg układamy na blaszce, smarujemy masą makową, układamy drugi okrąg, smarujemy masą i nakładamy trzeci okrąg. Na środku ciasta ustawiamy małą szklankę. Ostrym nożem promieniście nacinamy ciasto tworząc 8 części. Pośrodku każdej części robimy nacięcie na 3/4 długości. Potem każdą część od środka wywijamy na zewnątrz. Tak aby ukazały się warstwy . Każdy kawałek ciasta unosimy lekko do góry, podwijamy boki i formujemy w kształt płatka. Pieczemy w 180 C około 20 -25 minut. Lukier. Cukier z sokiem ucieramy do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Schłodzone ciasto polewamy lukrem, najpierw białym potem dodajemy barwnik i polewamy czerwonym.