Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa chmurka bez pieczenia
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1662
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 26
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1574
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1662
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 26
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1574
Składniki
Herbatniki rozdrobnić w blenderze lub włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem. Przesypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Całość przesypać na dno tortownicy, wyrównać i docisnąć dnem szklanki, aby spód był równy i zwarty. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Do ciepłej, ale nie gorącej galaretki rzucamy zamrożone maliny. Mieszamy i po kilku minutach galaretka zacznie tężeć. Galaretkę przelewamy na schłodzony spód ciasta, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby lekko stężała. Schłodzoną śmietankę ubijemy na sztywną masę wraz z cukrem pudrem i mascarpone. Krem wykładamy na galaretkę i wyrównujemy. Do tej porcji ciasta potrzebujemy blaszki o wymiarach minimum 24x24 cm. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi bezikami lub podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.