Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mandarynkowy deser"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 516
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14591
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 516
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14591
Składniki
Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Po łyżce dodawaj do niej serek waniliowy i cały czas energicznie ucieraj.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dosypuj pozostały cukier. Na koniec powstałą bitą śmietanę delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Do przygotowanego kremu serowo-śmietanowego wlej likier amaretto (ewentualnie kilka kropli olejku migdałowego). Zamiast niego możesz także użyć zwykłej wódki lub innego alkoholu. Całość delikatnie wymieszaj.
Mandarynki (lub pomarańcze) sparz, wyszoruj. Odkrój połówkę jednego owocu do dekoracji. Resztę obierz ze skórki i białych osłonek, podziel na cząstki. Biszkopty pokrusz. Do pucharków na przemian nakładaj porcje kremu, warstwę owoców i pokruszonych biszkopcików. Posyp kakao, ozdób cząstkami odłożonej mandarynki.
czas ok. 30 min; porcja – 430 kcal, cena 3,30 złŹródło: Świat kobiety