Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Proponuję przegotować pyszny sernik na kakaowym spodzie z delikatną migdałową nutką, orzeźwiającym musem z mango i galaretką z wiśniami.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Zmielony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, jajkami i cukrem pudrem. Miksując wsypać proszek budyniowy i startą na tarce jarzynowej masę marcepanową.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać z masę serową.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę z bokami o wymiarach 21x35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami, wylać masę serową. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 30 minut, ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w szklance gorącej wody, połączyć z musem, dodać sok z cytryny, wymieszać, odłożyć do stężenia. Tężejący mus wylać na zimny sernik i odłożyć do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretkę wiśniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z wiśniami razem z syropem. Lekko tężejącą galaretkę wylać na mus z mango, odłożyć do całkowitego stężenia.