Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wg przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Pyszne!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut. Gotowe ciasto ostudzić i przekroić na 2 blaty.
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać miód i posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę 22x37cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. Ostudzić.
Krem: Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z nim utarte żółtka z cukrem oraz mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i ugotować budyń. Ostudzony zmiksować z miękkim masłem.
Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 masy - ciasto orzechowe - 1/2 masy - drugi blat biszkoptu. Odstawić do lodówki. Ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)