Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasteczka, które przygotujecie z prostych składników. Są tak dobre, że można się nimi zajadać bez końca. Maszynkowce były niezwykle popularne w czasach PRLu i nadal są chętnie robione przez nasze babcie i mamy. Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe.
maszynka do mielenia mięsa ze specjalną końcówką
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 63
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 63
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i szczyptę soli. Składniki wymieszać. Następnie dodać posiekane masło, smalec, żółtka oraz śmietanę. Składniki wyrobić na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na noc.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Do maszynki do mielenia mięsa zamontować specjalną końcówkę do ciastek. Ciasto przepuszczać przez maszynkę.
Maszynkowce piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez około 13 minut.
Upieczone ciastka przełożyć na tackę do wystudzenia. Maszynkowce najlepiej przechowywać w metalowej puszcze - wtedy zachowają świeżość i smak nawet do kilku tygodni.