Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć fantastycznie przybranego, bajecznego, mega słodkiego mazurka. Mazurek ma kruchy, delikatny spód, posmarowany konfiturą brzoskwiniową i posypany bakaliami, a do tego czekolada. Ciasto jest pyszne.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód. Masło ucieramy, dodajemy kolejno żółtka (ugotowane i surowe). Ucieramy, aż dobrze się połączą. Wtedy do masy dodajemy mąkę, cukier, migdały oraz skórkę z cytryny. Ciasto zagniatamy i schładzamy 30 minut. Po tym czasie formę o średnicy około 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy grysikiem. Ciastem wylepiamy spód foremki i przekuwamy widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.
Konfiturę rozsmarowujemy na upieczonym spodzie, całość posypujemy bakaliowym mixem i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.