Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wielkanocne ciacho!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dosyp sól i wymieszaj. Zimne masło drobno posiekaj i dorzuć do miski z mąką i solą. Dolej zimną wodę. Zagnieć szybko wszystkie składniki w zwartą kulkę.
Na papierze do pieczenia połóż powstałą kulkę z ciasta i rozwałkuj ją tak, by ładnie pasowała do formy do pieczenia. Wstaw formę wylepioną ciastem do zamrażalnika na 15 minUT lub do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 15 minut.
Rozpuść w rondelku masło i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie miało letnią temperaturę wymieszaj je z jajkami, mąką, płatkami migdałowymi (zmiel je wcześniej na drobno lub posiekaj nożem).
Gdy ciasto będzie upieczone i jeszcze ciepłe, wyłóż na nie marcepan starty na tarce (na grubych oczkach) i oblej wcześniej przygotowaną masą.
Ułóż na masie płatki migdałów w dowolne wzory (np. kwiatuszki) i piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.