Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Migoczące gwiazdki. Pyszne, świąteczne ciasteczka"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1855
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1855
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj drobny cukier. Wsyp zmielone orzechy włoskie, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawę korzenną do pierników. Wymieszaj razem suche .
Dodaj do nich posiekaną zimną margarynę, płynny miód i 2 całe jajka. Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto na pierniczki. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat (grubość około 5 mm). Foremką wykrawaj gwiaz- dki. Układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na 10 min.
Lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu (rozpuść go w garnuszku z gorącą wodą lub w kuchence mikrofalowej). Posmaruj gwiazdki, ozdób posypką.
Czas ok. 65 min; porcja – 45 kcal, cena 50 gr.
Ciasteczka udekoruj posypką zanim lukier całkowicie zaschnie.Źródło: Świat kobiety