Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe babeczki są częścią składową prawie każdego koszyczka wielkanocnego. Możemy je przygotować sami w prosty sposób.
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Składniki
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową . Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z cytryny wycisnąć sok.
Jajka, białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno , dodać cukier i dalej ubijać, następnie porcjami dodawać, żółtka, olej mleko i ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz mąki i wymieszać.
Małe foremki do babeczek posmarować tłuszczem , napełnić do 3/4 ciastem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 35 - 40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.