Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 57
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 168
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 85
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 379
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1124
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 57
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 168
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 85
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 379
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1124
Składniki
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka z roztopionym masłem. Dodajemy cukier (ilość zależna od tego jak słodko lubimy) i cynamon. Smażymy, a gdy jabłka się rozpadną dusimy do całkowitej ich miękkości.
W misce mieszamy mąkę z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia lub sodą (można dodać też cukier, ale najczęściej wystarczy, że jabłka będą posłodzone). Dokładnie mieszamy i dodajemy mleko oraz olej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Ciasto przelewamy do połowy wysokości foremek lub papilotek i wykładamy przestudzoną masę z jabłek. Zalewamy warstwa ciasta i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni.
Podajemy przestudzone lub na cepło z lodami.