Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Minibabeczki z masą orzechowo-korzenną"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 163
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 124
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 163
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 124
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtko, połowę cukru i posiekane zimne masło. Szybko zagnieć gładkie kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na około 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep foremki do babeczek.
Mleko zagotuj z resztą cukru. Dodaj drobno posiekane orzechy (np. laskowe) i łyżeczkę przyprawy korzennej. Chwilę gotuj, zdejmij z ognia. Wystudź, dopraw łyżką miodu i 4 łyżkami rumu. Zagęść masę pokruszonymi biszkoptami.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego, napełnij ostudzone korpusy babeczek. Udekoruj podgrzanym dżemem (np. malinowym lub wiśniowym). Polewę czekoladową rozpuść według przepisu. Polej minibabeczki.Źródło: Świat kobiety