Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodowe ciasteczka"
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 371
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 69
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 371
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 69
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj drobny cukier (lub ewentualnie cukier puder). Wsyp zmielone orzechy włoskie lub laskowe, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawę korzenną do pierników. Wymieszaj suche .
Dodaj do nich posiekaną w kosteczkę zimną margarynę, płynny miód oraz dwa całe jajka. Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat (grubość około 5 mm). Foremką do ciasteczek wykrawaj pisanki. Układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na 10 minut.
W czasie, gdy ciasteczka będą się piekły, przygotuj lukier wg przepisu na opakowaniu (gotowy lukier możesz rozpuścić w garnuszku z gorącą wodą lub w kuchence mikrofalowej).
Lukier podziel na porcje i każdą z nich zabarw innym kolorem barwnika spożywczego. Wystudzone ciasteczka ułóż na blacie. Posmaruj kolorowymi lukrami, ostudź. Udekoruj, niczym prawdziwe pisanki, cukrowymi ozdobami lub wzorkami z lukru w innym kolorze.Źródło: Świat kobiety