Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1003
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1003
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i bardzo dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy tak aby wyłożyć dno foremki. Ciasto pieczemy przez ok 20min tak aby było dobrze upieczone, w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, góra-dół. W ten sposób musimy uzyskać 3 blaty upieczonego i ostudzonego ciasta.
Mleko z grysikiem ugotować i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch i dodawać stopniowo ostudzony grysik tak aby nie było grudek.
Na dół foremki dajemy pierwszy blat ciasta, smarujemy go warstwą grysiku. Na grysik nakładamy powidło i przykrywamy drugim blatem. Znowu smarujemy grysikiem i powidłami i przykrywamy trzecim blatem. Polewamy całość polewą czekoladową zrobioną według instrukcji na opakowaniu. Ciasto zostawić najlepiej na dwa dni aby zmiękło.