Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno miodowe ciasto, przekładane masą serową i powidłami śliwkowymi.
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 308
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 55
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 110
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 308
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 55
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 110
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w 180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia. Masa: Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy. Dodajemy budyń, przyprawę i mąkę ziemniaczaną rozmieszane w 1/2 szklanki mleka. Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu składamy ciasto. Na blat miodownika wykładamy pół słoika powideł i połowę masy. Nakładamy drugi blat i znów powidła i masę. Na końcu dajemy ostatni blat. Teraz robimy polewę. W garnuszku podgrzewamy masło z wodą i dodajemy cukier i kakao. Szybko mieszamy i jeszcze gorącą masą polewamy ciasto. Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej dobę, ale lepsze będzie po 2 dniach.