Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-12-2023
Pycha. Ciasto z chrupiącym słonecznikiem, maślanym kremem kajmakowym i dla przełamania słodyczy, z czarną porzeczką.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1010
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1144
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11672
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1010
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1144
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11672
Składniki
Masa słonecznikowa - masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i pestki słonecznika. Wszystko razem zagotować. Masło pokroić w płatki i pomieszać z mąką. Dodać cukier, jajka, miód, sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować jeden placek do wielkości blaszki i upiec -180 stopni ok 30 min. Rozwałkować drugi placek i na niego wyłożyć masę słonecznikową z rondelka ( może być gorąca ) i tak samo upiec - 180 stopni ok. 30 min. Masło utrzeć dodając masę kajmakową. Gładki placek posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć na dżem krem kajmakowy. Przykryć plackiem ze słonecznikiem. Docisnąć. Ciasto najlepsze jest jak poleżakuje ok 24 godz. Smacznego. Porady Ciasto ma dość twardą skorupkę z wierzchu, dlatego najlepiej kroić je ,, do góry nogami,,.