Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Morelowe kruche ciasteczka"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Składniki
Zrób dżem morelowy. Gotuj morele w szklance wody z cukrem ok. 15 minut, aż zmiękną, cukier dobrze się rozpuści, a nadmiar wody odparuje. Odstaw ugotowany dżem, zmiksuj i ostudź.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Utrzyj mikserem masło z cukrem na puszysty krem. Wymieszaj obie mąki, połącz delikatnie z masą. Zrób z ciasta wałek i pokrój go na plasterki. Każdy rozgnieć lekko widelcem. Ułóż ciasteczka na blasze i wstaw do piekarnika na 30 minut, aż się zezłocą. Ostudź.
Przełóż ciasteczka dżemem morelowym. Ułóż na talerzu i posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut • porcja: 412 kcal • koszt: ok. 2 zł • dla 4 osóbŹródło: Olivia