Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Motylkowe muffiny"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 11
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5449
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 301
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28014
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 11
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5449
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 301
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28014
Składniki
12,5 dag masła utrzyj razem z 10 dag cukru pudru i jajkiem. Dodaj połowę mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia. Wlej maślankę, a następnie wsyp resztę mąki.
na muffiny wymieszaj. Foremki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż specjalnymi papilotkami. Nałóż ciasto do 2/3 wysokości foremek.
Piecz muffiny w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw w foremkach, aby lekko przestygły. Następnie wyjmij na kratkę cukierniczą.
Pozostałe masło i cukier puder utrzyj na puszysty krem, przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy. Odetnij ostrym nożem górne części muffinek, napełnij ciastka maślanym kremem.
Odcięte wierzchy przekrój na połówki (półksiężyce). Układaj na warstwie kremu tak, by tworzyły skrzydła motyli. Gorzką czekoladę połam na kawałki i umieść w miseczce, a tę – na garnku z wrzątkiem. Rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli wodnej. Następnie przełóż do szprycy lub woreczka z odciętym rogiem. Wyciśnij wzory na skrzydłach motyli. Umocuj drażetki.
czas ok. 50 min; porcja – 380 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety