Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest hitem każdej rodzinnej imprezy... Właściwie to każdej imprezy. Lubią je wszyscy...i dorośli i dzieciaki :-)
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Składniki
Całe jajka miksujemy z cukrem. Kiedy cukier wstępnie się rozpuści zaczynamy dodawać stopniowo i na przemian mleko, olej i mąkę. Ja dla ułatwienia sobie życia mieszam mąkę z proszkiem i sodą, a olej z mlekiem (wiadomo, że nie połączą się dokładnie, ale to nie przeszkadza). Cały czas miksujemy - na średnich obrotach miksera. Kiedy wsypiemy i wlejemy już wszystkie składniki, dodajemy kakao i powidła śliwkowe. Jeszcze chwile mieszamy i wylewamy na blaszkę.
Ciasto pieczemy - UWAGA - w 145 C przez 1 godzinę i 15 min. Czas i temperatura nietypowe, ale dzięki temu cisto jest puchate i wilgotne.
Jeśli po wyjęciu z piekarnika ciasto wam się "zapadnie" to znaczy, że piekliście za krótko. Ale wierzcie mi - nadal będzie pyszne... Niektórzy z moich przyjaciół właśnie takie lubią najbardziej :-) Ciasto można "wcinać" jeszcze ciepłe, ale ja zazwyczaj pozostawiam je do ostygnięcia i dodaję polewę kakaową (własnej roboty - z przepisu babci). Smacznego :-)