Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Murzynek mandarynkowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10028
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 248
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10028
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 248
Składniki
Mandarynki obierz, podziel na cząstki i usuń białe błonki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. 2 keksowe formy wysmaruj masłem. Mikserem utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.
Stopniowo dodawaj jajka, cały czas dokładnie ubijając. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sodę oraz proszek do pieczenia, cynamon i imbir, dokładnie wymieszaj.
Do ubitej masy dodaj roztopioną, ostudzoną czekoladę i mleko. Delikatnie wymieszaj, następnie wsyp mieszankę mąki i wszystko zmiksuj do połączenia się składników.
Ciastem napełnij formy keksowe. Równomiernie rozłóż mandarynki, lekko wciskając je w masę. Piecz przez 40–45 min (do suchego patyczka).
Orzechy grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej miód (na małym ogniu). Wsyp rodzynki i orzechy. Mieszając, smaż 2 min. Zdejmij z ognia, dodaj płatki, wymieszaj. Lekko przestudzoną masą bakaliową posmaruj wierzch ostudzonych keksów.Źródło: Tina