Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykły prosty murzynek w trochę innym wydaniu. Wymyśliłam sobie, że na wierzch wyłożę frużelinę wiśniową i przykryję ją okruchami ciasta. Wyszło naprawdę pysznie. Bardzo polecam to ciasto, szybko się robi, jest wilgotne i długo pozostaje świeże.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 52
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 52
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Składniki suche wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i powidła.
Ponownie wszystko wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i posypać mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45-50 minut.
W międzyczasie przygotować frużelinę. Zamrożone wiśnie przełożyć do rondelka, wsypać cukier i zostawić na 15-20 minut. Następnie podgrzewać na minimalnym gazie, co jakiś czas mieszając, aż wiśnie puszczą sok. Zagotować. W filiżance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Wlać do wiśni. Gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia.
Wierzch ciasta ściąć ostrym nożem i pokruszyć. Na ciasto wyłożyć frużelinę, a następnie pokruszone wcześniej ciasto. Lekko docisnąć.