Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Murzynek z kremem i polewą"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 296
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1070
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1520
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 296
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1070
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1520
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji 1,10 zł
Ciasto: Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy. Studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kilka kropelek olejku rumowego i żółtka, dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy z pianą ubitą z białek. Wylewamy do tortownicy, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170oC.
Krem: Czekoladę deserową stapiamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Osobno roztrzepujemy widelcem serek mascarpone i powoli wlewamy do niego roztopioną czekoladę. Czekoladowy serek dodajemy do ubitej śmietany i mieszamy do połączenia.
Zimne ciasto przecinamy na trzy krążki, przekładamy warstwami kremu. Wierzch dekorujemy polewą lub roztopioną gorzką czekoladą.
Wartość odżywcza jednej porcji 229 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 64 gŹródło: Rewia