Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i prosty tort, idealny również dla początkujących kucharzy każdy poradzi sobie z jego wykonaniem i wyjdzie każdemu . Tort zrobiłam na 20 urodziny córki.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 481
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 481
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Marchewki zetrzyj na drobnych oczkach. Jajka ubij z cukrem do białości, dodaj olej, startą marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszaj.
Tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piec około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Brzoskwinie wyjmij z puszki i odsącz na sicie, następnie każdą połówkę pokrój w cienkie plasterki. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół.
Obie połówki ciasta nasącz syropem z brzoskwiń, dolny blat po nasączeniu syropem posmaruj dżemem brzoskwiniowym.
Śmietanę przelej do wysokiego naczynia ubij z cukrem pudrem około 3-4 minuty, dodaj serki mascarpone i wymieszaj do połączenia składników.
Krem podziel na pół, na pierwszy blat ciasta nasączony i posmarowany dżemem, posmaruj krem, przykryj drugim nasączonym blatem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu.
Wierzch tortu udekoruj dobrowolnie plasterkami brzoskwiń.Ja ułożyłam w kształcie róży . Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Polecam tort jest bardzo łatwy i prosty do zrobienia a wygląda przepięknie. Goście byli zachwyceni. Polecam.