Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza kremówka to ciasto bez pieczenia, które przygotujesz na bazie gotowego ciasta francuskiego.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Składniki
Wyłóż pierwszy blat ciasta francuskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza z grzaniem góra dół na około 15-18 minut aż się zarumieni. Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia. W ten sam sposób upiecz drugi blat.
W połowie szklanki mleka rozprowadź mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier puder i żółtka. Energicznie wymieszaj rózgą.
Resztę mleka zagotuj, a następnie zmniejsz do minimum moc palnika. Dodawaj przygotowaną masę i cały czas mieszaj rózgą wszystkie składniki, aby nie było grudek. Odstaw do ostudzenia.
Masło ubij na puszystą masę. Następnie dodawaj partiami przygotowaną masę budyniową na mniejszej mocy miksowania.
Na pierwszy blat gotowego ciasta francuskiego ułóż masę i przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki do stężenia, czyli około dwóch godzin.