Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na najprostszy jabłecznik? Zainteresuj się tradycyjnym francuskim clafoutis. To niezwykle łatwy w przygotowaniu deser, ponieważ nie musisz odmierzać wszystkich składników z aptekarską dokładnością. Nie potrzebujesz nawet miksera, by długotrwałym ucieraniem uzyskać odpowiednio napowietrzone ciasto – wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki trzepaczką.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 255
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 236
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 255
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 236
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Składniki
Rozpuść masło w kąpieli wodnej. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce na nieduże kawałki. Włóż do miski, oprósz cukrem trzcinowym i cynamonem. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj.
Utrzyj jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaj mleko, śmietanę i przestudzone masło. Gdy składniki się połączą, wymieszaj je z produktami sypkimi – do uzyskania jednolitego ciasta.
Natłuść naczynie żaroodporne (lub formę do tarty) o średnicy około 25 cm. Oprósz mąką. Przelej do naczynia ciasto. Poukładaj na nim jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka, ale jeśli ciasto wyjdzie lekko zakalcowate, nie przejmuj się – taki urok clafoutis).
Jabłecznik możesz podać na gorąco, z gałką lodów waniliowych i ulubionym sosem. Możesz też poczekać, aż całkowicie wystygnie i posypać go cukrem pudrem.